Monitieteellisen akuutti- ja ensihoidon tutkimuksen aika on nyt

Aiempina vuosikymmeninä ensihoidon ja akuuttihoidon tutkimustoiminta oli vahvasti lääkärivetoista ja tieteellisen tutkimuksen arvostus hoitotyön puolelta jäi vähäisemmäksi. Käytännön tekniset ja taidolliset asiat korostuivat työelämässä ja hoitotieteen tutkimusta pidettiin lähinnä ylihoitajien hömppänä, irrallisena itse hoitotyöstä. 

Ilahduttavasti viimeisen vuosikymmenen aikana on noussut useita tutkijoita hoitotyön puolelta, laajentaen ensihoidon ja akuuttihoidon tutkimuksen monipuolisuutta. Alan kehittymiseen tarvitaankin lääketieteellisten hoitomenetelmien lisäksi lisätietoa niin palvelujärjestelmästä, työoloista, työkulttuurista, kustannusvaikuttavuudesta, potilasturvallisuudesta kuin potilastyytyväisyydestä. Parhaimmillaan keskustelu eri tieteenalojen välillä vahvistaa näkökulmia ensihoidon ja akuuttihoidon alasta. 

Tutkimustieto antaa mahdollisuuden käsitellä tarkastelun alla olevaa asiaa neutraalisti, kahvihuoneissa usein tapahtuvan mutu-tiedon tai vahvan henkilöriippuvaisen näkökulman sijaan. Tutkimustyö voi täten joissain tilanteissa jopa parantaa työilmapiiriä, mikäli tutkimustiedolle annetaan tilaa työyhteisössä ja sitä osataan hyödyntää oikealla tavalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkien tulisi olla tutkimuksen ammattilaisia, vaan tutkijoiden tehtävänä on tuottaa tieto ymmärrettävään muotoon käytännön tasolle. Kaikkien tulisi silti ymmärtää miksi tutkimuksen tekeminen on tärkeää.  

Tieteellisen tutkimuksen yksi peruspilareista on aineiston analyysissä käytettävät metodit. Pelkästään tiedon kerääminen ja sen esittäminen voidaan luokitella raportoinniksi, ei varsinaiseksi tutkimukseksi. Tieteellisessä työssä tuleekin kuvata tarkasti aineiston hankintaan käytetyt menetelmät, aineiston valinta- ja rajaamiskriteerit, aineiston mahdollinen jatkoprosessointi ja käytetyt analyysimenetelmät. Luotettavuuden periaatteeseen kuuluen tutkimuksen toistaminen toisen tutkijan toimesta samalla aineistolla ja samoilla menetelmillä tulisi antaa yhteneväiset tulokset. Tutkimusmenetelmien avulla pyritään myös minimoimaan tuloksia vääristäviä tekijöitä, harhaa ja sattumaa. 
Monitieteellisellä tutkimustyöllä on nyt aikansa ja paikkansa niin ensihoidon kuin akuuttihoidon alan kehittymisessä.

Saija Aarnio

Full web designs, coaching and training

https://digijuulia.com
Edellinen
Edellinen

Metodinurkkaus: esittely